^Back To Top

 Infoblokk felso rgb ESBA

 

Mogyorósbánya orvosi rendelő

épületének infrastrukturális fejlesztése.

Projektazonosító:

TOP-4.1.1-15-KO1-2016-00015

---------------------------------

Megújul a mogyorósbányai orvosi rendelő épülete

 

 

DVD

Samsung 222AB SATA

R8BZ6GBB497580

Mogyorósbánya Község Önkormányzat

„Mogyorósbánya Szőlősor utcai csapadékvíz-

elvezetés fejlesztése”


KDOP-4.1.1/E-11-2011-0021

 

 

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

 

DVD

Samsung 222AB SATA

R8BZ6GBB497580

Mogyorósbánya Község Önkormányzat

Mogyorósbánya Mogyorós patak Felszabadulás út melletti szakasz vízrendezés fejlesztése - csőbehelyezése

KDOP-4.1.1/E-09-2009-0003

 

 

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

 

DVD

Samsung 222AB SATA

R8BZ6GBB497580

Mogyorósbánya történelmi áttekintése

 

 

Mogyorósbánya község Komárom-Esztergom megye egyik legkisebb, de természeti értékekben az egyik legszebb települése. Falunk 50 km-re Budapesttől és 15 km-re Esztergomtól a Gerecse északkeleti részén a Dunától mindössze 4 km-re Tát községtől délnyugati irányban helyezkedik el egy nyugalmas, csendes szép házakkal és kertekkel övezett környezetben.

 

Mogyorósbánya (régi nevén Mogyorós) és környéke ősidők óta lakott hely, ahol - és római kori leletek kerültek elő a földből, de földvár maradványaira is bukkantak itt.

Első írásos említése 1269-ből való, ekkor Munorod, Munoros, 1277-ben Moniorous alakokban jelenik meg neve az oklevelekben. 1570-től egységesen Mogyoros vagy Mogyorós.

1269-ben Mária királyné Pál veszprémi püspök öccsének, Hont-Pázmány nemzetség-beli Ármai Benedek ispánnak adta, s határát leíratta, mely elég pontosan követi a mai Mogyorósbánya határát.

A település neve a török időkben nem szerepel az írásos adatok között – valószínűleg elpusztult –, később azonban lassan újranépesedett.

A középkorban királynéi birtok, majd a Zovárdok és átmenetileg a Csákok birtokolják. 1437-ben az óbudai apácák, (klarisszák) szereznek birtokjogot, amit a rend feloszlatásáig /1782/ megtartottak. Attól kezdődően egészen 1945-ig a földesúri jogokat a Vallásalap gyakorolta. A török uralom után, a 18. Század elején az apácák,,tótokat” és németeket telepítettek ide.

 

1825-ben kőszenet fedeztek fel a település határában, így a lakosság ez idő tájt a „kőszén ásásá”-val foglalkozott. A történelem viharai az ország más településeihez hasonló nyomokat hagytak a község életében. A bányászkodásnak köszönhetően aktív társadalmi élet bontakozott ki, melyet a különböző egyletek, egyesületek működése igazol. 1971-ben közigazgatási önállóságát elvesztette, 1990-ben visszaállt önkormányzata. A lakosság száma 900 körül mozog. A községben teljes az infrastruktúra kiépítettsége /gáz, csatorna, telefon/.

 

Nevezetességek:

 

  • Római katolikus templom – A 17. században épült, román stílusban. A XVII. Században átépítették. Homlokzat előtti tornyát gúlasisak fedi.

  • A táti úton álló 1749-ben készült kőkereszt és kőkorpusz.

  • Bezerédy Gyula szobrászművész 1858-ban itt született a községben.

  • Itt halad át a Kinizsi Százas teljesítménytúra, az Országos Kék Túra és 2006-2008 között a Terep Százas futóverseny, melyeken Mogyorósbánya körülbelül a táv felénél fekszik.

  • Brzorad-kastély

 

A -bánya utótagot a XX. Század elején kapta, mára azonban megszűnt erre a bányászkodás. Sokkal inkább jellemzőbb a csend és a jó levegő. Rendszeresen itt tartják megfigyelésekkel egybekötött összejöveteleiket a csillagászok is, mivel a tiszta levegő és a városi fényszennyeződésektől mentes égbolt esténként jó látási viszonyokat teremt.

 

Reméljük az itt lévő információk, és képek megnyerik tetszésüket és személyesen is ellátogatnak hozzánk!

Copyright © 2013. Mogyorósbánya  Rights Reserved.