^Back To Top

 Infoblokk felso rgb ESBA

 

Mogyorósbánya orvosi rendelő

épületének infrastrukturális fejlesztése.

Projektazonosító:

TOP-4.1.1-15-KO1-2016-00015

---------------------------------

Megújul a mogyorósbányai orvosi rendelő épülete

 

 

DVD

Samsung 222AB SATA

R8BZ6GBB497580

Mogyorósbánya Község Önkormányzat

„Mogyorósbánya Szőlősor utcai csapadékvíz-

elvezetés fejlesztése”


KDOP-4.1.1/E-11-2011-0021

 

 

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

 

DVD

Samsung 222AB SATA

R8BZ6GBB497580

Mogyorósbánya Község Önkormányzat

Mogyorósbánya Mogyorós patak Felszabadulás út melletti szakasz vízrendezés fejlesztése - csőbehelyezése

KDOP-4.1.1/E-09-2009-0003

 

 

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

 

DVD

Samsung 222AB SATA

R8BZ6GBB497580

 

MFZ_kf


Mogyorósi Fúvószenekar

 

 

A zenekar gyökerei több évtizednyi távolságra nyúlnak vissza. Írásos dokumentumok alapján az együttes 1924-ben alakult néhány zenét szerető, helybéli bányász ötletétől vezérelve.

Az együttes fejlődésnek indult, falun kívüli szereplésekre is kaptak felkéréseket, de mindvégig szem előtt tartották a helyi lakosság igényét.

A „Dorogi Szénbányák Vállalat” folyamatos támogatása révén a zenekar – a környékbeli együttesekhez hasonló módon – Bányász Fúvószenekar nevet vette fel.

A 80-as évek közepén lehetőség adódott arra, hogy szakmai zsűri előtt bizonyítsa tudását a zenekar. Amatőr zenekarként az elért ezüst diploma – figyelembe véve azt a tényt, hogy a zenészek jó része autodidakta módon képezte önmagát – hatalmas eredménynek számított. Sőt 2 évvel később az arany fokozatot is sikerült megszerezni.

A rendszerváltás utáni időkben az egyre nehezebb gazdasági körülmények miatt a korábban 25-30 fős zenekar a 90-es évek közepén alig 15 főre csökkent.

Nyilvánvalóvá vált, hogy ha ez a helyzet nem változik meg, az együttes megszűnik.

Ezért 1998-ban az akkori faluvezetés és néhány nem csüggedő zenész megkísérelte a lehetetlent, a zenekar újbóli feltámasztását.

Pályázat útján egy fiatal, de ambiciózus karmestert állítottak az együttes élére. Régi és új zenésztársakat megkeresve egy új stílusú és felfogású zenekar kiépítésébe kezdtek, az eredmény: egy 40 tagú zömmel 30 év alatti fiatalokból álló együttes.

A hamvaiból feltámadt zenekarnak hamar híre ment a régióban, így a mogyorósbányai rendezvényeken és az önálló koncerteken kívül 1999-ben közel 20 felkérést kaptunk és fogadtunk el.

A következő év azonban minden korábbi várakozást felülmúlt. Meghívást kaptunk Németországba, Nürnbergbe, ahol a Meistersingerhalle-i koncertteremben fellépve részt vettünk a Nordbayerischer Musikbund Fesztiválon. Ugyancsak ebben az évben ünnepelte a zenekar fennállásának 75. évfordulóját, melyet vendég együttesekkel közösen megtartott műsorral tett a falu számára emlékezetessé.

2000-ben az együttes Mogyorósbányai Fúvószenekar néven egyesületté alakult.

2002. december 22-én a zenekar a hagyományos karácsonyi koncertjének keretein belül, megtartotta a magyarországi minősítését is.

2007. év elejétől új karmester lépett a zenekar élére, aki a Magyar Honvédség Központi Fúvószenekar klarinétművészeként komoly szakmai képzettséggel rendelkezik.

Az elért sikerek további lendületet adtak a tagoknak az újabb és újabb tervek és ötletek megvalósításához.

Copyright © 2013. Mogyorósbánya  Rights Reserved.